Beste tent voor winterkamperen? | 6 wintertenten! (2024)

Beste tent voor winterkamperen? |6 wintertenten! (1)RickEen 4-seizoenentent, wintertent of kan ik ook winterkamperen in mijn 3- seizoenentent? Het is een vraag die veel beginnend winterkampeerders bezighoudt. Daarom ga ik in dit artikel in op de vraag: kan je winterkamperen in iedere tent, of kan je beter een wintertent aanschaffen? Daarnaast geef ik je ook een aantal veel gekozen wintertenten op een rij.

Inhoud....

Kun je in elke tent winterkamperen?

Natuurlijk kun je in iedere tent overnachten in de winter. Je kan zelf onder een tarp slapen of je eigen onderkomen bouwen. Maar wanneer het gaat om comfort dan heeft een wintertent in de winter natuurlijk een flink aantal voordelen. Zo moet je denken aan de stabiliteit, ventilatie en isolatiewaarde van een wintertent of 4-seizoenentent.

Kleine of juist grote wintertent?

Het zal je verbazen, maar ook in de wereld van wintertenten is de keuze weer reuze. Dit betekent dat je voor zowel grote als kleine tenten kan kiezen. Een kleine tent kan erg handig zijn wanneer je ermee op pad gaat. Ga je bijvoorbeeld een meerdaagse sneeuwschoenwandeling doen in Lapland? Dan zal ik een kleine wintertent aanraden.

Ga je met het gezin op een locatie ergens in Nederland winterkamperen? Dan is de keuze voor een katoenen wintertent al snel gemaakt. Sommige wintertenten hebben zelfs de mogelijkheid om een kachel erin te zetten. Zo kan je de hele nacht de tent warm houden.

Omdat de keuze voor iedereen anders is, heb ik zowel grote als kleine tenten op een rij gezet hieronder. Verderop in het artikel leg ik ook uit waar je op moet letten.

Welke wintertent?

Ik heb 6 wintertenten voor je op een rij gezet. Zo heb ik een aantal lichtgewicht kleine wintertenten in de lijst gezet. Maar ook vind je zwaardere katoenen wintertenten hieronder terug.

Beste tent voor winterkamperen? |6 wintertenten! (2)

Beste tent voor winterkamperen? |6 wintertenten! (3)

1. Hilleberg -Nallo 3 GT, lichtgewicht wintertent

De Hilleberg Nallo 3 GT is een 3-persoons tunneltent met een extreem goede waterkolom. Hij is ontwikkeld voor trekkings in de winter, maar ook alpine tochten en expedities boven de poolcirkel. Het voordeel van de Hilleberg Nallo 3 GT is dat je een voortent hebt. Zo blijft de warmte beter behouden in de binnentent, maar je hebt ook een veilige plek om te koken.

Zelf gebruikte ik de Hilleberg Nallo 3 GT tijdens een expeditie in Noorwegen. Het was in september, dus geen winteromstandigheden, maar het weer was erg onstuimig. Hij was erg krachtig, ook tijdens flinke windstoten gedurende de nacht. De voortent was ook een echte uitkomst. Want we konden onze natte en modderige schoenen in de voortent laten waardoor het in de binnentent droog en warm bleef.

De Hilleberg Nallo 3 GT is een dure wintertent. Het is dus wel echt een investering die je maakt. Maar dan heb je ook echt een toptent te pakken. Daarnaast weegt hij 3,1 kilogram. Dit is voor een wintertent zeker niet zwaar.

Bekijk wintertent >>

2. Robens Kiowa Tipi, perfecte wintertent

De Robens Kiowa Tipi Tent is een polykatoen tent. Dat betekent dat het gemaakt is van gecombineerde materialen. Het katoen zorgt ervoor dat hij ultra duurzaam is. Het polyester zorgt voor rekbaarheid waar dat nodig is. Schaf jij deze prachtige tipitent aan, dan raad ik je zeker aan om gelijk een mooie kachel erbij te kopen. Hij heet namelijk een kacheldoorgang.

In de kampeerwereld staat de Robens te boek als één van de beste katoenen tenten op de markt. In deze tent kan je met tot wel 10 personen overnachten, een echte familietent dus. Wil je er gewoon gezellig met z’n tweeën in slapen, dan kan je ook apart een cabine erbij aanschaffen. Zo hou je de warmte nog beter in de slaapruimte. Wanneer je hem eenmaal een keer hebt opgezet, zal je hem de volgende keer binnen 10 minuten opzetten en afbreken.

Internal Apex Vent Control, als je er nog nooit van hebt gehoord dan zal er nu een wereld voor je opengaan. Door middel van twee koorden kan je heel makkelijk van binnenuit zorgen voor betere luchtcirculatie in de nok van de tent. Deze tent is voorzien van gemakken die je zeker gaan helpen aan een geweldig kampeeravontuur, ook in de winter!

Bekijk wintertent >>

3. MSR-Access 2 Tent, 4 seizoenen tent

MSR is een merk dat vooral in Europa erg bekend is. Bijvoorbeeld de MSR Hubba is erg bekend onder de gemiddelde trektochtenwandelaar. Nu hebben ze bij MSR de Access 2 tent. Deze wintertent is speciaal ontworpen voor uitdagende wintertrekkings. Het is een nylon tent met een Durashield en siliconencoating. Dit maakt hem een stuk lichter, maar toch krachtig.

Tegen een flinke storm moet zo’n wintertent wel kunnen. Ze hebben de MSR Access 2 daarom getest in verschillende condities en in windturbines. Ook wanneer er flink wat sneeuw is gevallen gedurende de nacht, zal de constructie overeind blijven staan.

Op het oog heeft deze de Access 2 tent veel weg van de MSR Freelite. Het model is dan ook hetzelfde, alleen het doek is een stuk sterker. Deze tent heeft twee voortenten waar je bijvoorbeeld je rugzak of schoenen in kwijt kan. Daarnaast zijn er twee slaapplekken met een lengte van 2.13m, in de breedte is het lekker knus: 1.27m.

Lees ook: Campingtip: Het Bos Roept: winterglamping in een De Waard tent

Bekijk wintertent >>

Beste tent voor winterkamperen? |6 wintertenten! (4)

4. Esvo Bedouin 300 wintertent voor gezinnen

Dit is een piramidetent met dubbele stokken. Hierdoor maak je meer ruimte voor jou en je gezin. De Esvo Bedouin 300 is ontwikkeld voor 4 personen. Je kan er aangenaam in leven op de camping en hij is makkelijk op te zetten. Dat is wel zo prettig na bijvoorbeeld al een lange rit in de auto.

De naam Bedouin heeft hij niet zomaar gekregen. Want hij lijkt op een tent die de Bedoeïenen gebruikten tijdens hun trektochten door de woestijn. Deze tent is dan ook oersterk en kan iedere zandstorm aan. Maar ook een flinke sneeuwbui laat hem niet buigen. Sterker nog, hij is erg warm in de winter door zijn katoenen doek. Onderhoud jij deze tent goed, dan zal hij de komende 25 jaar zeker nog meegaan.

Deze tent komt met een vaste kuip en je kan de hele binnentent afsluiten. Daarnaast kan je hem strak zetten met spanbanden in plaats van fragiele scheerlijnen. Ook heeft hij dikke krachtige ritsen. Je kan ervoor kiezen om een extra varioluifel toe te voegen aan de tent en verschillende andere accessoires.

Bekijk wintertent >>

Beste tent voor winterkamperen? |6 wintertenten! (5)

5. Hilleberg Akto 1-persoonstent

Wil jij liever alleen op pad en met een extreem goede tent de winter in trekken? Dan is volgens kenners de Hilleberg Akto 1 wat voor je. Deze tent heeft voldoende ventilatiemogelijkheden wat ideaal is voor in de winter. Daarbij heeft het doek ontzettend stevige met siliconen gedichte naden. Scheuren is vrijwel onmogelijk bij deze tent.

De Akto is een echte eenpersoonstent. Akto betekent in Sami dan ook alleen. Bij Hilleberg maken ze gebruik van Kerlon. Dit is een ultrasterk ripstop materiaal. Gewicht blijft hierdoor laag, maar de kracht neemt alleen maar toe. Dit is wel een duurder materiaal waardoor deze tentjes over de balie gaan vanaf 800 euro per stuk.

Wil jij je bergvrienden een poepie laten ruiken? Dan zet jij deze de volgende keer op wanneer jullie gaan winterkamperen. Iedereen zal met jaloezie kijken naar jouw gloednieuwe tent.

Bekijk wintertent >>

Beste tent voor winterkamperen? |6 wintertenten! (6)

Beste tent voor winterkamperen? |6 wintertenten! (7)

6. Autentic Jack Bell 5.2

Ikzelf heb een tent van Autentic en hij bevalt mij enorm goed. Het design van de Autentic Jack Bell 5.2 zorgt ervoor dat je graag even binnen wil kijken. Wij krijgen dan ook vaak veel vragen over onze tent. Hij is verkrijgbaar in verschillende kleuren in plaats van de standaard belltenten die enkel in beige te koop zijn. Daarnaast heeft hij krachtige ritsen en een echte dikke stof. Je kan het vergelijken met een klassieke De Waard-tent, alleen dan in de populaire belltent-vorm.

Het voordeel van de Autentic tenten is dat je er een stove panel in kan laten zetten. Dit is een paneel waar een gat in zit zodat je er een kachelpijp doorheen kan laten gaan. Gebruik jij de Autentic Jack Bell ook in de zomer? Dan rits je er gewoon weer een standaard paneel van gaas weer in terug.

Dit is een ultieme wintertent als je het mij vraagt. Hij heeft de look om hem ook in een flink pak sneeuw makkelijk weer terug te vinden. Maar ook heeft hij een enorm dik doek waardoor hij makkelijker warm blijft en het katoen minder snel zal condenseren. Daarbij mag je verwachten dat hij bij goed gebruik nog makkelijk een leven lang mee zal gaan. Is je budget minder toereikend dan is de KingCamp 4-seizoenentent van 5m misschien een goed alternatief.

Bekijk wintertent >>

Wat is de beste tent voor winterkamperen?

Ik heb op basis van mijn eigen wensen een keuze gemaakt voor de twee beste tenten voor het winterkamperen. Zo heb ik één katoenen tent gekozen, maar ook een lichtgewicht wintertent.

Katoenen wintertent:Ikzelf koos voor de Autentic Jack Bell 5.2. Dit is geen goedkope tent, maar is ontzettend stylish en ook sterk. Je kan er een houtkachel inzetten en de verschillende kleuren die je kan kiezen, zijn ook een echt voordeel. Met deze tent laat jij de hele camping watertanden wanneer ze weer bij jou langslopen.

Het enige nadeel is dat hij geen voortent heeft of een luifel. Die zal je zelf moeten spannen, bijvoorbeeld een tarp. Heb je wat minder budget dan zijn de Esvo Bedouin 300 of Robens Kiowa Tipi ook prima keuzes, zeker voor in Nederland

Lichtgewicht wintertent:Ikzelf hou wel van wat extra ruimte, dus zou kiezen voor de Hilleberg Nallo 3 GT. Maar toch kies ik als beste wintertent de Hilleberg Akto 1. Deze tent wordt over de hele wereld door winterkampeerders bejubeld als de ultieme wintertent voor solotochten. I

Voordelen van een wintertent op een rij

Een tent die geschikt is voor de winter heeft dus een aantal voordelen:

Isolerende waarde wintertent

Je hebt tegenwoordig duizenden verschillende tenten in alle soorten en maten. 3-secondententen van de Decathlon of een Ultralight weight Duplex tent van Z-packs. Maar in veel gevallen isoleert zo’n tent maar weinig. Een wintertent daarentegen heeft een betere isolatie, wat vaak komt door het tentdoek. Katoen heeft bijvoorbeeld een beter isolerende waarde dan polyester of nylon.

Lees ook: Beste festivaltent? Deze 3 zijn makkelijk, koel en goedkoop!

Bij een wintertent wordt er gezorgd voor meer dikte in de materialen. Zo zullen de kilo’s dus flink omhooggaan. Maar zo’n tent isoleert hierdoor beter, waardoor de warmte beter binnen in de tent blijft dan bij een reguliere tent.

Betere ventilatie met een wintertent

Condensvorming is funest. Dit zorgt ervoor dat je sneller afkoelt. Vooral wanneer de condens aan de binnenzijde van je tent bevriest. Daarom wil je zorgen voor een goede ventilatie. Bij wintertenten zijn er vaak meerdere ventilatiemogelijkheden zodat je kunt uitbreiden of juist verminderen. Ga je in de winter kamperen, dan wil je liever niet het tentje uit om te koken. Daarom kan je ventilatiegaten verder openen. Want bij het koken in de tent ligt koolmonoxidevergiftiging op de loer.

Materiaal van een wintertent

Veel wintertenten maken gebruik van polyamide of katoen. Polyamide is een harde, taaie en slijtvaste stof. Hij is licht van gewicht, maar ook ontzettend sterk. Het voordeel is dat je er dus een mooie tocht mee kan maken. Het nadeel is dat het materiaal sneller kan bevriezen en het ook meer condens aantrekt dan bijvoorbeeld katoen.

Katoen is een echte wintertentstof. Maar niet voor als jij een wandelvakantie of fietsvakantie wilt maken. Katoen is hiervoor veel te zwaar. Een voordeel van katoen is dat vocht minder snel condenseert op het doek. Een nadeel is dat het minder snel droogt en je een katoenen tent nooit nat wil inpakken voor langer dan 24 uur. Laat je een katoenen tent te lang nat in de verpakking liggen, dan gaat hij al snel schimmelen.

Sneeuw ontwerp van een wintertent

Een gewone 3 seizoenstent is niet ontworpen voor in de winter. Dit betekent ook vaak dat de bouw van de tent anders is. Zo houden wintertenten bijvoorbeeld rekening met belasting door sneeuw. Kom je met een gewone tent in een sneeuwstorm terecht en raak je ingesneeuwd. Dan kan het zijn dat er te veel druk op de tentstokken ontstaat. Hierdoor kunnen ze breken. Bij een wintertent wordt er rekening gehouden met de hoek waardoor sneeuw er gemakkelijker vanaf kan glijden én zijn de tentstokken van een sterker materiaal.

Kachel in je wintertent?

Een kacheldoorvoer, sommige wintertenten hebben ze. Het kan je natuurlijk extra warm houden wanneer je heerlijk een vuurtje kan stoken in je tentje. Dit brengt ook gevaren met zich mee. Want koolstofmonoxide-ontwikkeling kan ontstaan wanneer je niet voldoende ventileert. Het onzichtbare gas is dodelijk en daarom is ventileren bij gebruik van een kachel in de tent erg belangrijk.

Beste tent voor winterkamperen? |6 wintertenten! (8)

Waar moet je nog meer op letten bij een wintertent?

Je hebt nu een goed beeld gekregen waar een goede wintertent aan moet voldoen. Maar er zijn nog een paar punten om rekening mee te houden bij een wintertent

De juiste haringen voor in de winter

Er zijn veel verschillende keuzes voor haringen. Rotsharingen, ijsankers, sneeuwharingen of kunststof haringen. Afhankelijk van je trip kan je kiezen voor het juiste setje aan haringen of kies je één type die het in alle condities goed doet.

Sneeuwharingen:Deze sneeuwharingen zijn ontworpen voor (je zou het niet zeggen) gebruik in de sneeuw. Ze hebben een plat ontwerp en brede vleugels. Hierdoor blijven ze beter zitten in de sneeuw.

IJsankers: Dit zijn spiraalvormige haringen. IJsankers worden ook wel gebruikt bij alpine tochten en ben je op hoogte, dan wordt het wel degelijk aangeraden om een setje ijsankers mee te nemen. Hier kan je gemakkelijk je tentkoord aan vastmaken.

Kunststof haringen:Deze laatste zijn gemaakt voor veel condities. Ze bevriezen niet zoals aluminium of metalen haringen. Maar ze zijn vaak ook een stuk minder sterk. Kijk dus goed welke kunststof haringen je aanschaft voor in de winter, met de Swiss Piranha haringen hebben we goede ervaringen.

Een goed grondzeil doet wonderen

Isolatie, dat is de hoofdreden waarom je kiest voor een wintertent. Sommige wintertenten maken gebruik van een zogenoemde footprint. Jij kent dit waarschijnlijk als een grondzeil. Een goed grondzeil beschermt tegen kou dat vanaf de grond komt. In de winter wanneer er al lange tijd vorst is geweest, komt er veel kou van de grond af. Maar ook beschermt het tegen vocht.

In de winter kan het snel vochtig worden door smeltende sneeuw en hoe droger jij de onderkant van je tent weet te houden, hoe warmer jij het zal hebben in de tent. Daarnaast beschermt een grondzeil ook de bodem van je tent. En een bijkomend voordeel is dat je hem sneller kan schoonmaken na afloop van het winterkamperen.

Alleen binnentent of ook een voorportaal?

Een voorportaal in de wintertent kan een groot voordeel zijn wanneer je wil koken. Dit zorgt ervoor dat er geen schadelijke dampen in je tent blijven hangen. Maar ook kan je er bijvoorbeeld je tas in leggen. Een voorportaal is ook handig wanneer je veel in en uit je tent gaat. Dan blijft de meeste warmte langer binnen.

Maar ook wanneer je alleen een enkele binnentent hebt, is dat geen probleem. De meeste trekkerstenten voor in de winter hebben geen voorportaal. Dit scheelt weer in het gewicht. Je moet dan vooral tijdens het koken dus zorgen voor goede ventilatie.

Beste tent voor winterkamperen? | 6 wintertenten! (2024)
Top Articles
Stands Awakening tier list (March 2024)
Stands Awakening tier list - Best stands to use
Menards Thermal Fuse
Cars & Trucks - By Owner near Kissimmee, FL - craigslist
Myexperience Login Northwell
Lycoming County Docket Sheets
Hover Racer Drive Watchdocumentaries
Housing Intranet Unt
What Does Dwb Mean In Instagram
Weekly Math Review Q4 3
World History Kazwire
Blue Beetle Showtimes Near Regal Swamp Fox
David Turner Evangelist Net Worth
Funny Marco Birth Chart
Kris Carolla Obituary
Lesson 8 Skills Practice Solve Two-Step Inequalities Answer Key
Conan Exiles Colored Crystal
Dutch Bros San Angelo Tx
Plan Z - Nazi Shipbuilding Plans
Booknet.com Contract Marriage 2
MLB power rankings: Red-hot Chicago Cubs power into September, NL wild-card race
25 Best Things to Do in Palermo, Sicily (Italy)
Renfield Showtimes Near Paragon Theaters - Coral Square
Dtm Urban Dictionary
Marilyn Seipt Obituary
Ordensfrau: Der Tod ist die Geburt in ein Leben bei Gott
Winterset Rants And Raves
R/Mp5
Hannah Jewell
Craigslist Sf Garage Sales
Devargasfuneral
Dumb Money, la recensione: Paul Dano e quel film biografico sul caso GameStop
Wow Quest Encroaching Heat
Pickle Juiced 1234
Pitco Foods San Leandro
Sinfuldeeds Vietnamese Rmt
Top-ranked Wisconsin beats Marquette in front of record volleyball crowd at Fiserv Forum. What we learned.
Bitchinbubba Face
Robeson County Mugshots 2022
M Life Insider
Gopher Hockey Forum
Torrid Rn Number Lookup
How to Connect Jabra Earbuds to an iPhone | Decortweaks
877-552-2666
Learn4Good Job Posting
40X100 Barndominium Floor Plans With Shop
El Patron Menu Bardstown Ky
Runescape Death Guard
Metra Union Pacific West Schedule
Philasd Zimbra
Att Corporate Store Location
Island Vibes Cafe Exeter Nh
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Emmett Berge

Last Updated:

Views: 5679

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Emmett Berge

Birthday: 1993-06-17

Address: 787 Elvis Divide, Port Brice, OH 24507-6802

Phone: +9779049645255

Job: Senior Healthcare Specialist

Hobby: Cycling, Model building, Kitesurfing, Origami, Lapidary, Dance, Basketball

Introduction: My name is Sen. Emmett Berge, I am a funny, vast, charming, courageous, enthusiastic, jolly, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.